Att vara fodervärd till en Ocicat från SE:Meavita´s

För att som uppfödare kunna utveckla sin avel måste man ibland omplacera och sätta ut katter på foder. Detta för att vi vill hålla kattantalet till en rimlig nivå som vi som familj hinner med och som katterna mår bra av och trivs med.

Vad innebär det att vara fodervärd ?

Att vara fodervärd innebär att katten bor hos fodervärden, men att jag (uppfödaren) äger katten och har rätt att ställa ut och att använda den i avel i en omfattning och under den tidsperiod vi kommer överens om. Om fodervärden själv är intresserad av utställning så är det jätteroligt! Avtalen kan se lite olika ut men normalt sträcker det sig ungefär två-tre år från avtalsdatum och innebär att jag vill ha 2-3 kullar vid helfoder och 1-2 vid halvfoder. Som kull räknar jag minst två levande kattungar vid fem veckors ålder. För honor kan det även vara så att vi har en vuxen hona som vi önskar ta en kull till på innan hon kastreras och då kan det vara ett alternativ att hon får sina sista bebisar i sitt nya hem hos en fodervärd. En hankatt på helfoder vill jag använda till ca 2-4 parningar som resulterar i konstaterad dräktighet hos honan.

Halvfodervärd innebär att fodervärden betalar halva kattungepriset och att jag får en kull alternativt 2 parningar som resulterar i dräktig hona om det är en hankatt.


En hona på foder får normalt sin kull hos fodervärden - därför vill jag att fodervärden bor nära mig. Det innebär att fodervärden måste vara beredd att passa/ta semester eller dylikt runt de dagar då förlossningen är inplanerad. Jag vill också att fodervärden kontaktar mig när bebisarna är på väg och kommer då som ett skott. Kullen är mitt ansvar. Fodervärden får också räkna med att jag som uppfödare regelbundet hälsar på under kullens uppväxt. Det är mitt ansvar som uppfödare - jag ingår lite i konceptet så att säga.

En hane på foder kan antingen genomföra sina parningar hos fodervärden (dvs honkatterna hälsar på hos fodervärden) eller hos mig. En del hankatter blir fertila tidigt och detta kan ibland leda till problem. En fertil hankatt katt kan (men långtifrån alltid) vara högljudd och rastlös. I en del fall kan han börja strila (kissa). Det kan vara svårt att ha det så och jag vill att katterna ska leva långa bra liv som sällskapskatter efter det att deras avelskarriär är över. Om detta skulle inträffa får vi komma överens om en lösning som fungerar såväl för mig som uppfödare som för katt och fodervärd. Antingen får katten en kort period flytta hem till mig och genomföra sina parningar snabbt eller så har fodervärden möjlighet att köpa loss katten enligt en summa vi kommit överens om.


Kan jag ångra mig?

Ja, det kan du, men precis som när du köper en egen katt är det ett stort ansvar att ta hand om ett litet liv. Katten kommer att se dig som sin matte eller husse även om jag äger den på papperet under fodervärdstiden. Ta inte en foderkatt "på prov" utan tänk igenom ditt eventuella fodervärdskap lika mycket eller ännu mer än ett kattköp. Alla katter är värda lyckliga och långvariga hem.

Ibland finns det goda skäl till varför fodervärdskapet måste omprövas, kanske har din livssituation förändrats på ett sätt som du inte kunnat förutse. I så fall får vi sitta ned tillsammans och resonera fram vilken lösning som är bäst.

Vem passar att vara fodervärd?

Kanske du som älskar katter, men inte har något intresse för utställningar eller framtida avelsarbete utan funderar på att köpa en hona och sedan kanske ta en kull kattungar för att det är gulligt eller för att du/barnen vill uppleva detta livets under en gång. Det finns alltför många som köper en hona och tar en kull kattungar  utan att veta så mycket om stamtavlor, tester ,sjukdomar och sånt. Här kan en foderkatt där allt som rör aveln sköts av en kunnig uppfödare vara ett alternativ.

Eller dig som känner dig nyfiken på utställningsbranschen och kanske har uppfödarplaner. Att vara fodervärd gör att du får prova på allt detta. De katter som sätts ut på foder är av bra kvalitet och utställningar kan därför bli riktigt skoj. Du får också möjlighet att testa vad kattuppfödning innebär.

Det kan förstås finnas andra skäl till att bli fodervärd

Vem vill jag ha som fodervärd?

•  Du som är ärlig och klok och som älskar katter

•  Du som är villig att lära dig mer om katter i allmänhet och Ocicaten i synnerhet

•  Dig som personkemin stämmer med

•  Du som har tid och lust att sätta av den tid som behövs för att föda upp kull (hona)

•  Du som har tålamod och lust att lära känna en härlig hankatt och låta honom bli far (hane)

•  Du som inte har någon katt sedan förut eller max två katter som är kastrater

•  Du får gärna ha ett hem med barn och liv och rörelse 

•  Du som kan garantera att katten som fertil vistas inomhus eller självklart utomhus i innätad rastgård, balkong eller i sele

(Stora delar av texten är hämtad från S*Dagdrivarn. Tack Malin för att du lånar ut din text)